افسـردگی فصـلی معمولا با نام اختلال عاطفی فصلی (SAD) شنـاخـته می شود و نوعی افسردگی است که هر سال در یک زمان معین در فرد بروز می کند. معمولا از پاییز و زمسـتان شـروع شـده و در بـهار یـا اوایل تابستان پایان می یابد.
افسردگی فصلی به ویژه در فصل های سرد سال به دلایل مختلفی رخ می دهد و می تواند سبب ابتلای افراد به بیماری های مختلف شود که با راهکاری فوق العاده نوسان های خلقی کنترل می شود.
افسردگی فصلی
علت و درمان افسردگی فصلی
براساس پژوهش ها انجام ورزش منظم می تواند تا 12 درصد از بروز افسردگی ناشی از تغییر فصل بکاهد، تمرین های ورزشی سبب افزایش ترشح ماده اندروفین و سایر مواد شیمیایی مفید در بدن می شوند که سبب ایجاد آرامش، کاهش احساسات منفی و مثبت اندیشی در افراد می شود.
براساس آمار ها بیش از 300 میلیون نفر در سراسر جهان دچار مشکل افسردگی هستند و پژوهش های پزشکی نشان داده است که این آمار روندی افزایشی دارد.
کارشناسان با مطالعه بر روی بیش از 30 هزار داوطلب و بررسی سبک زندگی، روحیه و میزان زمان اختصاص داده شده به ورزش توسط آنها دریافتند، افرادی که زمانی استاندارد صرف ورزش کردن می کنند کمتر از دیگران به افسردگی دچار می شوند.
براساس این پژوهش که در مجله آمریکایی روانپزشکی به چاپ رسیده است متخصصان به افرادی که دچار افسردگی فصلی یا شکست های عاطفی شده اند، استرس بیش از حد دارند و یا دچار شوک پس از حادثه یا از دست دادن عزیزان خود شده اند، توصیه می کنند هرروز بازه ای از زمان خود را به ورزش کردن اختصاص دهند تا افسردگی در آنها درمان و کنترل شود.
افسردگی می تواند سبب بروز مشکلاتی از جمله چاقی، بی انگیزگی، لاغری و بی اشتهایی در برخی افراد، اخراج شدن از محل کار، بروز بیماری های قلبی عروقی، ابتلا به سرطان، دیابت، فشارخون، ریزش موی سر، خشونت، عصبانیت و حتی تمایل به انجام کارهایی، چون خودکشی شود.
کارشناسان برای بهره بردن از ورزش برای درمان افسردگی توصیه می کنند افراد در اوایل روز ورزش انجام دهند، ورزش کردن در فضای باز و در مجاورت نور خورشید به ویژه در فصل های سرد سال می تواند سبب جذب میزان ویتامین D بالا و احساس شادی شود.
افزون بر ورزش، داشتن تغذیه سالم، پوشیدن لباس هایی با رنگ های شاد متناسب با عرف جامعه، خواندن کتاب و گوش دادن به موسیقی، همراهی در مشارکت های اجتماعی و کارهایی همچون کوه نوردی، امتحان کردن مواد غذایی جدید، معاشرت با دیگران، داشتن تفریح، تماشای فیلم و رفتن به سفر نیز می تواند سبب بهبود خلق و خو و از بین رفتن افسردگی شود.
اگر افسردگی در فرد با وجود انجام همه موارد بالا همچنان ادامه داشته باشد برای درمان و کنترل بیماری توصیه می شود، فرد به متخصص مراجعه کند تا با راهکار های درمانی بیماری شناسایی و درمان شود.